Hoe kies je de juiste locatie voor je nieuwe horecazaak?

Geplaatst op 23-04-2023

Categorie: Zakelijk

Een van de belangrijkste aspecten bij het starten van een horecazaak is het kiezen van de juiste locatie. De locatie van je zaak bepaalt grotendeels het succes van je onderneming. Het is daarom essentieel om zorgvuldig te overwegen waar je je nieuwe horecazaak wilt vestigen. In dit artikel geef ik je tips over hoe je de juiste locatie kiest voor je nieuwe horecazaak.

Bepaal je doelgroep en pas je locatie hierop aan

Een van de eerste zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de locatie van je nieuwe horecazaak, is je doelgroep. Wie zijn je potentiële klanten en waar bevinden zij zich? Een restaurant voor gezinnen heeft bijvoorbeeld een andere locatie nodig dan een café voor studenten.

Wanneer je je doelgroep hebt bepaald, is het belangrijk om de locatie hierop af te stemmen. Als je doelgroep voornamelijk uit jongeren bestaat, is het bijvoorbeeld slim om je zaak in een studentenbuurt te vestigen. Voor een restaurant voor gezinnen is een locatie in een woonwijk met veel gezinnen juist meer geschikt.

horecazaakKijk naar de concurrentie

Het is verstandig om te kijken naar de concurrentie in de buurt van de locatie die je op het oog hebt. Als er al veel vergelijkbare horecazaken zijn in de buurt, kan het lastig zijn om op te vallen en klanten te trekken.

Aan de andere kant kan het ook voordelig zijn om in de buurt van concurrenten te zitten. Als er al veel horecazaken in de buurt zijn, kan dit namelijk betekenen dat er veel vraag is naar horeca in die omgeving. Dit kan zorgen voor een constante stroom van potentiële klanten.

Bekijk de buurt en de omgeving

Naast je doelgroep en de concurrentie, is het ook belangrijk om te kijken naar de buurt en omgeving van de locatie. Is er bijvoorbeeld voldoende parkeergelegenheid? Zijn er genoeg winkels en andere bedrijven in de buurt die voor aanloop kunnen zorgen?

Ook is het goed om te kijken naar de sfeer van de buurt. Past deze bij de uitstraling van jouw horecazaak? Het is bijvoorbeeld niet handig om een luxe restaurant te openen in een buurt waar voornamelijk studenten wonen.

Houd rekening met de kosten

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van de locatie. Hoe hoger de huurprijs of koopprijs van de locatie, hoe meer omzet je zult moeten draaien om de kosten terug te verdienen. Het is daarom belangrijk om een realistische inschatting te maken van de kosten en opbrengsten van je horecazaak.

Het kan ook verstandig zijn om te kijken naar subsidies of andere regelingen waar je gebruik van kunt maken bij het starten van een horecazaak. Informeer hier tijdig naar om geen financiële verrassingen te krijgen.