De voordelen van Yerba Maté drinken

Geplaatst op 23-04-2023

Categorie: Eten en drinken

Heb je ooit gehoord van Yerba Maté? Dit is een drankje dat steeds populairder wordt in Nederland. Yerba Maté is een traditionele drank uit Zuid-Amerika, gemaakt van de bladeren van de Yerba Maté plant. Het heeft een unieke smaak en bevat verschillende gezondheidsvoordelen. In deze blog vertel ik je alles over de voordelen van het drinken van Yerba Maté.

Wat is Yerba Maté?

Yerba Maté is een Zuid-Amerikaanse drank die gemaakt wordt van de bladeren van de Yerba Maté plant. Het wordt al eeuwenlang gedronken in landen als Argentinië, Uruguay, Paraguay en Brazilië. De bladeren van de plant worden gedroogd en vervolgens in heet water gedrenkt, waarna er een thee-achtige drank ontstaat. Yerba Maté heeft een unieke smaak die vaak wordt omschreven als bitter, kruidig en grassig.

yerba matéVoordelen van het drinken van Yerba Maté

1. Bevat cafeïne en antioxidanten

Yerba Maté bevat cafeïne, net zoals koffie en thee. Cafeïne kan zorgen voor een verhoogde alertheid en concentratie. Daarnaast bevat Yerba Maté ook antioxidanten, zoals polyfenolen en flavonoïden. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, waardoor het risico op ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten wordt verminderd.

2. Kan helpen bij gewichtsverlies

Yerba Maté kan ook helpen bij gewichtsverlies. Het bevat stoffen die het metabolisme kunnen versnellen, waardoor je meer calorieën verbrandt. Daarnaast kan Yerba Maté helpen om de eetlust te verminderen, waardoor je minder snel zult overeten.

3. Kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering

Yerba Maté kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering. Het bevat stoffen die de productie van maagzuur kunnen verhogen, waardoor voedsel beter wordt afgebroken en verteerd. Daarnaast kan het drinken van Yerba Maté helpen bij het verminderen van constipatie.

4. Kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte

Yerba Maté kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Het bevat stoffen die de opname van cholesterol in de darmen kunnen verminderen, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed wordt verlaagd. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

5. Kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel

Yerba Maté kan ook helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het bevat stoffen die de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren, waardoor het lichaam beter in staat is om glucose uit het bloed op te nemen. Dit kan helpen bij het voorkomen van diabetes en andere metabole aandoeningen.

Hoe Yerba Maté te bereiden en te drinken

Yerba Maté is gemakkelijk te bereiden en te drinken. Je kunt het vinden in de meeste natuurwinkels en online winkels. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om Yerba Maté te bereiden:

  1. Doe 1 tot 2 eetlepels Yerba Maté in een kopje of beker.

  2. Voeg heet water toe, maar niet kokend heet, ongeveer 80 graden Celsius.

  3. Laat de Yerba Maté 3 tot 5 minuten trekken.

  4. Drink het rechtstreeks uit de beker of kop met een rietje, ook wel een bombilla genoemd.

Je kunt de Yerba Maté ook op smaak brengen met wat honing of citroen. Traditioneel wordt Yerba Maté gedronken uit een kalebas, een holle gedroogde pompoen. Dit geeft een extra smaakdimensie aan de drank en houdt het langer warm.

Zoals je hebt gelezen heeft Yerba Maté veel voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen bij gewichtsverlies, het verbeteren van de spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Het is ook een goede bron van cafeïne en antioxidanten. Het is gemakkelijk te bereiden en te drinken en kan op smaak worden gebracht met honing of citroen.

Dus waar wacht je nog op? Probeer Yerba Maté vandaag nog uit en ervaar zelf de voordelen van deze geweldige drank. Proost!